Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Múzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Forster Központ intézményeiben

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ a közoktatási intézményekhez hasonlóan saját pedagógiai programokat alakít ki, mely az egyes helyszíneken a kompetencia alapú múzeumpedagógia tekintetében egységes, tematikailag pedig az egyes történeti házak jellegének és a helyi sajátosságoknak megfelelően különböző.
A Forster Központ az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 20 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Edelényi kastélysziget múzeumpedagógiai programjának fejlesztésére. A majd másfél éves program révén múzeumi órák, tematikus foglalkozások, szakkörök, múzeumi és családi napok keretében dolgozzák fel az általános és középiskolások az egyes témákat.


Múzeumpedagógia az Edelényi kastélyszigeten


A tevékenység a Forster Központ „Múzeumok Mindenkinek” című pályázat keretében a TÁMOP-3.2.8.B-12/1-2012-0021 azonosítószámú projekt megvalósításával jött létre.
Az Edelényi kastélysziget élményszerű bemutatásának egyik legfontosabb eszköze egy olyan múzeumpedagógiai program megtervezése és működtetése volt, amely több korosztályt meg tud szólítani, a helyi, térségi iskolákon kívül az osztálykirándulásokon részt vevőknek is, alternatívát kínál, szervesen kapcsolódik a NAT-ban megfogalmazott kompetenciák fejlesztéséhez, sőt a későbbiek folyamán a múzeumpedagógia sajátos eszközeivel a felnőtt korosztályt is megszólítja.


Célunk új ismeretek átadása, a hozott tudás új kontextusokba helyezése, kulcskompetenciák fejlesztése a különböző korosztályoknak megfelelő pedagógiai eszközökkel.
A múzeumpedagógiai program sarokpontjai a kastélyban helyet kapott kiállítások, melyek a pedagógiai program kialakításának alapjául szolgálnak, így a rokokó falképek, a barokk kor életmódja és gazdálkodása, az itt élt nemesi családok életútja és mindennapjai (L’Huillier, Forgách, Dessewffy, Eszterházy, Coburg), az állami tulajdonlás kalandos funkcióváltásai, az építéstörténet vitatott kérdései és a Holt-Bódva szerepe, élővilága feldolgozásával lehet kultúrtörténeti szövetbe ágyazni a kastély jelenét.
Célcsoportok:
•    Általános iskola: 3.-4. osztály; általános iskola: 5.-6. osztály; középiskolások.
•    Osztálykirándulások – felső tagozat, középiskolások.
•    Egyéb: rendezvényekhez kapcsolódó egyéni, vagy családi foglalkozás (játszóház).


Múzeumpedagógiai tematikánkat az intézményekkel való szoros együttműködések és konzultációk alapján alakítottuk ki, témájában kapcsolódik a helyi tantervekhez és a NAT-hoz egyaránt. Előadóink, közreműködőink sorába helyi szakértőket is bevontunk, így kívánjuk a programok helyi beágyazottságát és fenntarthatóságát biztosítani. Nemcsak a koncepció kidolgozásában, hanem a megvalósításban is jelentős szerepet vállal a Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola.

Szeretnéd megtudni milyen is egy barokk kastély? Mivel töltötték mindennapjaikat az uraságok és a cselédek? Légy részese Te is a történelmi  kalandozásnak!

VÁRUNK AZ EDELÉNYI KASTÉLYSZIGETEN!

 

Az Edelényi kastélysziget múzeumpedagógiai ajánlata általános- és középiskolásoknak:

Múzeumi szakkörök:

Vajon hogyan éltek a barokk korban? Itt megtudhatod milyen is volt a mindennapi élet, de betekintést nyerhetsz a kor öltözködési, viselkedési vagy éppen étkezési szokásaiba. Ha pedig még jobban szeretnéd megismerni a térségünket, várnak rád az irodalmi és történelmi hősök!

A múzeumi szakkörök témái: " Így éltek ők" - a kastély lakóinak hétköznapjai; Elfelejtett hősök - Lokálpatrióták előnyben!

Múzeumi napok:

Kalandozz vissza az időben! - és megtudhatsz mindent a kastély építéséről, eddigi tulajdonosairól, valamint azt is megismerheted miként változott a kastély évszázadokon át. A Coburg korszak nemcsak az uradalom életében hozott változásokat, hanem a térségben is. Tudj meg minél többet erről a korszakról!

A múzemi napok témái: A bölcsőtől a sírig - Hétköznap és szakralitás (gimnazistáknak); KALANDidő (általános iskolásoknak)

Tematikus foglalkozások:

"Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn." 300 év történelem, megannyi tulajdonos és számtalan legenda. Mi történhetett a régmúltban? Ismerkedj meg a kastéy falképein megjelenő mítoszokkal, a korabeli zenével és zeneszerzőkkel, az időmérés történetével, a kastély lakónainak mindennapjával!

A tematikus foglalkozások témái: Az idő története; Mítoszok és legendák; A zene hatalma; Történelem a hétköznapokban

Múzeumi órák:

Barangolj a világ egyik leghíresebb múzeumában, a British Múzeumban. Mi mindent láthatsz egy ilyen helyen? Ismerkedj meg közelebb a Windsor házzal és a Coburg családdal. Vajon mi a közös bennük? Érdekelnek a barokk kastélyok? - Várnak rád a hazai és a németországi csodaszép épületek! Vagy éppen természetkedvelő vagy? - Fedezd fel a kastélyszigetet körülölelő Holt-Bódvát és a környező élővilágot!

A múzeumi órák témái: KINCS-Tár, Royal Family - Királyi családok; Barokk kastélyok itthon és otthon; MADÁRvirág

Családi nap:

Legyél Te az idegenvezető! Tölts egy kellemes napot a családoddal! Mutassátok meg, mi mindent tudtok az Edelényi kastélyról, mérjétek össze tudásotokat barátaitokkal, szomszédaitokkal. Légy részese egy barokk színháznak, vagy éppen csöppenj bele egy barokk öltözködési versenybe!

 

A foglalkozásokra előzetes jelentkezés szükséges:

Csóré Beáta - beata.csore@forsterkozpont.hu

 

 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft