Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Vajon járt-e az edelényi kastélyban Czinka Panna?

Czinka Panna megkerülhetetlen személyisége a magyar cigányzenének, Liszt Ferenc nemhiába mondta róla a következő elismerő szavakat: „1772-ben élt egy nő, ki nagy hírnevet szerzett magának a hegedűn tanúsított virtuozitása által."

Emlékét ma is élő módon őrzik szülőfalujában, Sajógömörben, ahol nemcsak szobrot emeltek neki, hanem kétévente megrendezik a Czinka Panna Prímásversenyt is, ami ebben az évben először Czinka Panna Fesztivál volt. Az 1711-ben született cigánylány zenei tehetsége már gyerekkorában megmutatkozott, földesura, Lányi János mecenatúrája jóvoltából Rozsnyón tanulhatott.

Az ő nevéhez köthető az első cigánybanda létrejötte, amiben a két hegedűs mellett, egy cimbalmos és egy bőgős játszott. Sárosi Bálint erről így ír: A „mai általános fogalmak szerint a még teljesnek mondható cigányegyüttes legkisebb létszáma négy tag: két hegedű (közülük az egyik kontrát játszik), egy cimbalom és egy bőgő. Ilyen együttesre a legkorábbi példa Czinka Pannáé. Őt tekinthetjük tehát az első mai értelemben vett cigányprímásnak."

Alakját számos legenda őrzi, s e „legendateremtéshez” nagyban hozzájárult gróf Fáy István is, aki kivételes szépségű, drágakövekkel díszített ruhájú cigányasszonynak írta le Czinka Pannát, akinek Amati hegedűje volt. Más leírás szerint golyvás volt, aki rövidszárú pipát szívott, hogy a hegedülésben ne zavarja. Szép volt, vagy csúnya, hitelt érdemlően nem tudni, mindenestre tehetségének hatása, mítoszát ma is élteti.

Az edelényi kastély fénykora és Czinka Panna élete ugyanazon évtizedekre tehető. Az iglói festő, Lieb Ferenc, az egyik szobában a falra festett egy öreg, golyvás cigányasszonyt, aki békés derűvel szívja rövid pipáját. Dokumentumok nem támasztják alá, hogy az első cigányprímást ábrázolja-e a kép, mindenestre az egybeesés elgondolkodtató…

Vajon járt-e Czinka Panna az edelényi kastélyban, virtuóz játékát hallgathatták-e az egykori lakók, Eszterházy István és neje, Forgách Ludmilla?

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft