Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Uniós forrás múzeumpedagógiai programokra

Csaknem 20 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Műemlékek Nemzeti Gondoksága az Új Széchenyi Terv keretében, az Edelényi Kastélysziget múzeumpedagógiai programjának fejlesztésére.

A majd másfél éves program révén múzeumi órák, tematikus foglalkozások, szakkörök, múzeumi és családi napok keretében dolgozzák fel az általános és középiskolások az egyes témákat.

A kastély kiállításai szolgálnak a pedagógiai program kialakításának alapjául, így a rokokó falképek, a barokk kor életmódja és gazdálkodása, az itt élt nemesi családok - a L’Huillier, a Forgach, a Dessewffy, az Eszterházy és a Coburg család - életútja és mindennapjai, az állami tulajdonlás kalandos funkcióváltásai, az építéstörténet vitatott kérdései és a Holt-Bódva szerepe, élővilága feldolgozásával lehet kultúrtörténeti szövetbe ágyazni a kastély jelenét.

A múzeumpedagógiai fejlesztés együttműködésben történik a helyi alap– és középfokú intézményekkel, így nemcsak a koncepció kidolgozásában, hanem a megvalósításban is jelentős szerepet vállal a Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskola és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola.

A kastély a rekonstrukció révén az országos figyelem középpontjába került. Az egyébként turisztikailag jelentős potenciállal rendelkező, de mérsékelt kapacitás-kihasználtságú térség felé fordította a média, a szakma, és a társadalom érdeklődését. Ez a helyzet jó alkalmat teremt arra, hogy a múzeumpedagógiai szolgáltatások sokrétűségével ez a figyelem a jövőben is megmaradjon, ezzel is hozzájárulva az ország egyik leghátrányosabb kistérségének pozitív megítéléséhez. 

 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft