Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Nyílt nap a kastélyban a Műemléki Világnapon

Az Edelényi Kastélysziget iránti érdeklődés az európai uniós forrásból zajló felújítás kezdete óta érezhetően növekszik, ezért a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az idei Műemléki Világnapon, 2012. április 18-án, szerdán 10 és 16 óra között egy nyílt nap keretében látogathatóvá teszi az épületegyüttest.

A nyílt nap során megtekinthetők lesznek a reprezentatív emeleti traktusok – amelyekben a falképek restaurálása már elkészült –, a kápolna és a saroktornyok, valamint a belső kert és a kastélyt körülölelő Bódva-holtág megújult parkja is. A rendezvény kezdetén, április 18-án délelőtt 10 órakor Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója, tart megnyitó beszédet.

Az edelényi L'Huillier–Coburg-kastély a hazai korai barokk építészet kiemelkedő emléke. Építtetője a francia származású Jean-François L'Huillier, aki katonaként vett részt a török elleni küzdelemben, Buda 1686-os visszafoglalásában, s e harcok során szerzett érdemeiért bárói címet kapott. A báró 1728-ig építkezett a Bódva-folyó által körülölelt kis szigetre, de nem tudta örömét lelni francia és itáliai hatásokat mutató kastélyában, mert még az építkezés befejezését megelőzően meghalt. A díszítő munkákat már özvegye, Marie-Madeleine de Sainte-Croix ké­szíttette el, a déli homlokzaton elhelyezett emléktábla tanúsága szerint 1730-ban.

Az együttest egykor francia jellegű barokk kert vette körül. A 19. század első felében a Szász–Coburg–Gothai hercegi család birtokába került az edelényi uradalom és vele a kastély is. A Coburg-család életében nem a rezidencia számított jelentősnek, s az uradalmat 1864-ben hit­bizománnyá alakították át, az épület egy részébe pedig a járási bíróság költözött. 1928-ban a kastély az Igazságügyi Minisztérium tulajdo­nába került és a nyugati szárnyban börtönt alakítottak ki. 1945 után több intéz­mény is működött az épület falai között: járásbíróság, ügyészség, napközi, öregek otthona, ügyvédi munkaközösség, egyes részei pedig lakásként szolgáltak. Az 1990-es években hosszú ideig üresen álló és romló műemlékegyüttest 2001-ben vette át a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, majd elvégezte a leg­égetőbb állagvédelmi munkákat. 2004 és 2006 között egyes részek helyreállítására – például a középrizalit tetőszerkezetének rekonstrukciójára – is sor került.

Az intézmény 2006-ban kezdte meg annak a 2,2 milliárd forintos nagyságrendű európai uniós projektnek a kimunkálását, amelynek támogatási szerződését 2009. március 25-én írták alá. A projektet 180 millió forint  keretű támogatás egészíti ki, amely a kastélysziget élővilágának revitalizációjára fordítható. A rekonstrukció a főépület külső-belső felújítását, a termekben található művészeti értékek restaurálását, valamint a hosszú távú fenntarthatóság és az értékek megőrzése érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását foglalja magában. A projekt a tervek szerint 2013 elején zárul.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft