Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Lieb Ferenc is megcsodálná...

Az edelényi kastély legfőbb éke az a hat falképekkel díszített szoba, amelynek elkészítésére az egykori lakók – Forgách Ludmilla és Eszterházy István – adtak megbízást a felvidéki vándor festőnek, Lieb Ferencnek. Mintegy másfél éves munka eredményeként befejeződött a falképek restaurálása.

A mitológiai történeteket, hétköznapi idilliket és az évszakokhoz köthető munkákat megörökítő képek hosszú évtizedeken keresztül pusztultak, egyrészt a rongálások, másrészt az átépítések következményeként. A XX. sz. első felének átfestései vastag rétegben takarták az eredeti felületet, amelynek megtisztítása magas színvonalú szakmai tudást igényelt a felújítást végző restaurátor művészektől.

A hiányokat - egy kivételtől: a grófnő kabinetszobájának Európa-ábrázolásától eltekintve – archív fotók és korabeli párhuzamok alapján sikerült rekonstruálni és kiegészíteni.

Megfejtésre vár a titok, hogy a grófi pár hálószobájában ábrázolt alakok vajon valós személyek-e, és tényleg Czinka Panna kacsint-e ránk cinkosan a grófi párok társaságában, vagy a képzelet szüleményei és a kor tipikus figuráit örökítette meg Lieb Ferenc...

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft