Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Folytatódhat az Edelényi Kastélysziget felújítása

900 millió forintos európai uniós és magyar állami támogatással befejeződik a magyarországi viszonylatban is kiemelkedő edelényi kastélyegyüttes és parkja teljes helyreállítása. A projekt részeként új élményelemekkel gazdagodik a kastély kulturális-turisztikai programkínálata.

A támogatási szerződés aláírását követően elkezdődhet a fejlesztés második szakasza, amelyből megvalósulnak a kastély épületében és pavilonjaiban a hiányzó elektromos, gépészeti, gyengeáramú, szakipari, restaurálási és belsőépítészeti rekonstrukciós munkák. Az edelényi az egyetlen olyan kastély Magyarországon, amelyet földhővel fűtenek, így az épületet a téli hidegekben sem kell bezárni a magas fűtésszámlák miatt. Komplex múzeumpedagógiai foglalkoztató tereket, drámapedagógiai műhelyt, országos és európai hírű műkincsek fogadására és bemutatására alkalmas időszaki kiállító termet alakítanak ki, felújítják a XVIII. századi biliárdszobát és lehetőség nyílik országos hírű gyűjtemények megvásárlására és élményszerű bemutatására is. Így kerül például a Magyar Nemzeti Múzeumból a kastélyba az az egyedülálló XVIII. századi portrésorozat, amely tíz magyarországi Habsburg-uralkodót ábrázol. Ugyancsak ritkaságszámba megy az az összefüggő rokokó falképtár, amely Magyarország legnagyobb összefüggő falkép együttese és amelyet már a felújítás első szakaszában sikerült restaurálni. A felújított termekben nemcsak kiállításokat, de tudományos konferenciákat, kulturális rendezvényeket és koncerteket is lehet majd rendezni.

A kastélyépület mellett annak külső környezetét is érintik a fejlesztések: megvalósul a teljes parkterület biztonsági és térfigyelő rendszerének kiépítése, a jelenlegi sportpályát rekreációs parkká alakítják, fahíd épül az „óváros” és a kastélysziget összekötésére, a Holt-Bódván szökőkutat alakítanak ki, valamint megépítenek egy, a park fenntartásához szükséges épületet, amely egy ökoturisztikai oktatóbázisnak fog otthont adni. A felújítások után visszaáll a kastély sziget-jellege, hiszen az eredetileg is szigetre épült kastélyt körbeveszi a Holt-Bóldva – ez Magyarország egyetlen kastélyszigete.

A kastély felújítása 2009-ben kezdődött, ugyancsak európai uniós támogatással, de a munkákat alaposan lelassította az időközben bekövetkező árvíz. Az első szakaszban teljesen megújult a kastély és két melléképületének teljes külső homlokzata és a belső terek nagy része, befejeződik az udvar parkosítása, a fogadó tér és a vizesblokkok kialakítása, parkolót alakítanak ki és megépül a kastélyszigethez vezető híd. A munkálatok első fázisa várhatóan a jövő évben fejeződik be.

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya. Az 1716-30 között épült együttest a lotharingiai származású L'Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A Bódva szigetén álló kastélyt freskókkal díszített helyiségei teszik különlegessé.

A kastély nevében szereplő Coburg a brit uralkodói ház történetében is szerepel, hiszen VII. Edward király a Szász–Coburg–Gotha-házból származott. A németes hangzású nevet V. György változtatta meg az I. világháború idején, így a mostani királyi család már a Windsor nevet viseli.

 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft