Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Befejeződött az eredeti barokk ablak restaurálása

A közelmúltban fejeződött be az Edelényi Kastélysziget rekonstrukciós munkálatai közben feltárt eredeti barokk ablak restaurálása, amelynek megmentése azért is jelentett kihívást a szakemberek számára, mert a könnyező házigombával fertőzött keretek megtisztítása és kezelése rendkívül nagy odafigyelést és szakértelmet kívánt a munkában résztvevőktől.

A könnyező házigomba az egyik legveszélyesebb fertőzés, hiszen minden cellulóz tartalmú anyagot elpusztít, lebontja a fát.  Fonalai – miközben táplálékot keresnek – akár méteres beton, vagy téglafalon is áthatolnak. Gombaspóra mindig van a levegőben bőségesen, így ha bizonyos savasság, nedvesség, hőmérsékleti tartomány feltételként összeáll, akkor egyetlen spóra is hatalmas pusztításra képes.

A hosszú időn keresztül elfalazott ablak körülményei nem voltak ideálisak, így az ablak közvetlen környezetében szükség volt a falazat felületkezelésére. A Dabronaki Béla farestaurátor vezette csapat a még jó állapotú keretet vegyi anyagokkal kezelte, a hiányzó, ill. megsemmisült részeket pótolta. Különlegesnek tekinthető a korabeli ablakkészítési technológia, amely az üveget keretezte, nem pedig az üveget illesztette a keretbe, úgy, mint napjainkban.

A kecses vonalvezetésű, kézműves üvegszemekkel ellátott ablak egyik páratlan értéke a kastélynak, amely a későbbiekben egyedi installáció alkalmazásával lesz bemutatva a látogatóknak.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft