Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Befejeződött a Holt-Bódva-ág revitalizációja

2012. szeptember 14-én az edelényi L’Hullier-Coburg kastély parkjában tartotta projektzáró rendezvényét a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (NG). A rendezvényen a L’Huillier-Coburg kastély felújítását célzó és várhatóan 2013-ban záródó nagyprojekttel párhuzamosan zajló, a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által társfinanszírozásával, 180 millió forintból megvalósult projekt eredményei kerültek részletes bemutatásra.

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Varga Kálmán, a projektgazda NG igazgatója, majd Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet. Ezután Vörös Imre projektmenedzser ismertette részletesen a projektet. A megjelenteknek a rövid előadások után lehetőségük nyílt az elkészült Holt-Bódva-ágon folyó munkálatok megtekintésére. Mint azt az előadásokból megtudtuk, a projekt szükségességét megalapozó tény az volt, hogy a Holt-Bódva 1968–69-ben leválasztott medre, mint víztér és vizes élőhely az évek alatt fokozatosan feltöltődött, feliszapolódott. Ennek egyik fő oka a Holt-Bódva vízutánpótlásának (vízcseréjének) Bódva-folyó felőli fokozatos, majd végleges elmaradása. Ezután csak csapadékvízből és a Bódva kavicsteraszán átszűrődő talajvízből kapott utánpótlást a víztér. Ez a lassú, majd teljesen leálló vízáramlás nem tudta ellensúlyozni a mederbe jutó szerves anyagok (nitrogén, foszfor) miatt megindult eutrofizációs folyamatokat és feliszapolódott. A másik fő ok, hogy a vízparti területekről bemosódó tápanyagok a víztér felmelegedésével együtt erőteljes növényi produkciót indítottak el (ami csökkentette a víztér oxigéntartalmát, és lehetetlenné tette az érzékenyebb fajok megtelepedését).

Fontos tény, hogy a terület a 2010-es évben NATURA 2000 besorolást kapott. Mindezek okán a tárgyi projekt fő célja a megvalósítási fázisban a holtmeder teljes körű revitalizációja – a meder újbóli friss vízzel való pótlásának biztosításával.

A projekt a növénytelepítésekkel egyedi jellegű volt, ezért – illetve a revitalizáció révén – fontos volt a természeti kapcsolatok kiépítése a kastélyparkkal és a környező természetközeli élőhelyekkel.

Főbb munkafolyamatok, melyeket ütemterv szerint végzett el a kivitelező:

  1. Geodéziai felmérés, lőszermentesítés a teljes szakaszon, növénymentési munkák (több ezer lágyszárú növény), állatmentés (hüllők, kétéltűek, halak), mederkotrás (~10.000 m3 iszap kitermelése és szállítása), műtárgyfelújítások, végül növényvisszatelepítések és tereprendezés. 2011.03-2011.11 – között.
  2. 2011.07.20 – 2012.07.01 között 12 hónapig próbaüzem következett, mely alatt a gyepfelületek, a visszatelepített lágyszárúak, az 50 db ültetett fa és egy tájjelegű gyümölcsfákkal telepített gyümölcsös gondozása, illetve a mederben lévő víz vízminőségi és mennyiségi monitorozására került sor.
  3. 5 évre szóló fenntartási kötelezettséget teljesít majd a kedvezményezett NG – vízjogi üzemeltetési engedély beszerzése után, melyben vállalja a rézsűk, a növényzet és a Holt-ág rendszeres karbantartását az esetleges árvizi időkben való hathatós közreműködést a Katasztrófavédelmi és a Vízügyi Igazgatósággal.


A projekt teljesekörű – pénzügyi – befejezése, zárása 2012. szeptember 30.

A projektről bővebb információ ide kattintva olvasható. 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft