Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Az Edelényi Kastélysziget bemutatkozott a császtai búcsún

Az Edelényi Hegyek Közössége, az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása és az Edelényi Római és Görögkatolikus Egyház szeptember 3-án immár hatodik alkalommal rendezte meg a Császta szőlőhegyi búcsút, amelyen az Edelényi Kastélysziget is bemutatkozott.

A szervezők lehetőséget adtak arra, hogy a rendezvényen az Edelényi Kastélysziget bemutatkozzon, így a szépszámú érdeklődő részletes információt kaphatott a projekt aktuális helyzetéről és a jövőbeli tervekről is. Gergely Zsolt, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának műszaki igazgatóhelyettese, a beruházás projektvezetője kiemelte, hogy az Edelényi Kastélysziget felújítása eszköz és nem cél az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára. Katalizátora, kiindulópontja lehet egy olyan összefogásnak, ahol a helyi társadalom aktivizálása, ösztönzése megteremti az önfenntartás esélyét, a helyi gazdaság élénkítését.

Erre az alkalomra elkészült négy nagyméretű poszter, amelyeken a festett helyiségek egy-egy freskója látható. Így a nagyközönség most láthatta először a már restaurált cigányprímást és a Kézcsókjelenetet, valamint a Négy Évszak szobájának őszt ábrázoló falképét. Az érdeklődők magukkal vihették azt a szórólapot, amely egyrészt a projekt bemutatását, másrészt a Krász Lilla-Kurucz György történész szerzőpáros „Uradalmi szőlő és bortermelés Edelény környékén a XVIII. században” című írását tartalmazta.

A helyi összefogás példaértékét mutatja az is, hogy a Kastélybarátok Körének tagjai a nap folyamán végig segítették munkánkat. Az információs sátorban nagy sikere volt azoknak az egykori, a kastélyt és életét bemutató fotóknak, amelyeket a tagok gyűjtöttek össze. A fotóalbumok lapozgatása az idősebb korosztály számára az emlékek felidézését jelentette, míg a fiatalabbak lelkesen keresgélték nagyszüleiket, szüleiket a régi fényképeken. Köszönet illeti mindazokat, akik tevékenységükkel és részvételükkel hozzájárultak ehhez a szép és sikeres naphoz.

A rendezvényről több fotóval beszámolt a Borsod Online internetes portál is.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft