Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Urasági háló

A négy évszak szobájából az „urasági hálóba” jutunk, ami a termek kifestése után, nagy valószínűséggel a falképeket elkészíttető grófi házaspár, Esterházy István és Forgách Ludmilla közös hálószobája volt. A mennyezetet itt mitológiai alakok, valamint rokokó zsánerjelenetek díszítik, az ajtó- és ablakfülkékben pedig a különféle erényekre utaló, latin feliratú emblémák láthatók.

A szobához egy alkóv is tartozik, amelyet 1912-ben elfalaztak, majd a rekonstrukció során tárták fel újra. Ez egy ablak nélküli kis helyiség, ami olyan módon része a szobának, hogy a tere mégis különválik a tőle. A 15. századtól a 20. század elejéig az alkóvok általában az ágyak elhelyezésére szolgáltak: így az ágy nem foglalt el helyet a szobából, nappalra elfüggönyözhető volt, éjjel pedig a kinti fény nem zavarta a pihenni vágyókat.

Az alkóv fölött látható a falképek talán egyik leginkább megkapó részlete: a kézcsók-jelenet. Vele szemben egy főúri párt láthatunk, amitől balra egy pipázó cigányasszony, jobbra pedig egy cigányzenész kapott helyet. Mivel e falképeken az arcokat általában nem egyénítették, hanem sematikusan ábrázolták, a főúri figurák sem személyeket, hanem társadalmi szerepeket jelenítenek meg. Mindemellett persze felmerülhet a kérdés, hogy nem ábrázolták-e esetleg az alkóv felett a megrendelőt, Forgách Ludmillát és férjét, Esterházy Istvánt, velük átellenben pedig Ludmilla szüleit, Forgách Ferencet és L’Huillier Mária Teréziát. Sajnos egyikükről sem maradt fenn hiteles portré.

Ugyanakkor a korabeli hiteles források megemlítik az Edelénytől nem messze lakó Czinka Pannát, akinek a nyakán éktelen golyva volt. Ha megnézzük a mosolygós cigányasszonyt, lehetetlen nem észrevenni a nyakán a daganatot… Lehet, hogy tényleg a kor híres cigányprímásának, Czinka Pannának az egyetlen hiteles képét látjuk itt? A végső bizonyíték még várat magára.

Az urasági háló egyik falán, medalionban a leláncolt Andromédát, ezzel szemben pedig Perszeuszt ábrázolta a festő. A mennyezeten különféle puttók és géniuszalakok között a sason lovagló Zeusz jelenik meg.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft