Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Keleti toronyszoba

A kastély felújításának legnagyobb szenzációja az a befalazott ablak volt, ami itt került elő. Ez ugyanis az egyetlen olyan asztalosszerkezet, amelyik a kastély fénykorából, vagyis 1820 előttről való. Az eredeti vasalatok és a korabeli üvegezés is megmaradt ezen az ablakon, ami restaurálva és a megtalálás helyén bemutatva ma már az egyik legérdekesebb látnivaló. Az ablak tokja és kerete borovi fenyőből készült, amely a kor kedvelt bútoralapanyaga volt. A 18. században a kemény tölgyfát szívesebben használták ablakkészítés céljára, de ez a gyantás, ellenálló fafajta is megfelelt.

A megtalált ablak faszerkezete nagyon rossz állapotban volt, ugyanis könnyező házigomba támadta meg. Ez a legveszélyesebb fertőzés, ami egy épületben faanyagot érhet. A restaurátorok eltávolították a tönkrement részeket, a megmaradt faanyagot pedig megtisztították és fertőtlenítették csakúgy, mint az ablak környezetét. A hiányzó részeket borovi fenyővel pótolták ki. Az ablak fém- és üvegrészei viszont kiváló állapotban maradtak fent. Az ablak pántjai, sarokvasai, fogógombjai és fordítózárai ónozott vasból készültek. A vasat a korrózióvédelem miatt vonták be ónnal, az üvegtáblákat pedig ólomkeretbe erősítették, és mindezt egyben fogták be a fakeretekbe, ezért ha egyetlen üveg is kitört, akkor a cseréhez az egész szerkezetet szét kellet szedni. Az ólomkeretet emellett merevítő vasrudakhoz forrasztották hozzá.

Az ablak jellegzetes 18. századi, egyszerű, könnyed szerkezet, keskeny kerettel és nagyon keskeny üvegtáblákkal. Ezek persze nem voltak olyan jól átlátszó üvegek, mint amilyeneket ma ismerünk: a gyártás technikája ilyenek előállítását a 19. század előtt nem tette lehetővé. A 18. században több eljárást is ismertek, de a leggyakoribb az volt, hogy az olvadt üveget egy öntőasztalra borították, ahol a hidegebb fémen megdermedt. Ez persze nem adott sima felületet, ráadásul az anyagban kisebb buborékok is maradtak. A 18. században az ablakokat a fal belső síkjához állították, de keskeny és filigrán szerkezetük miatt nem bizonyultak jó hőszigetelőnek. Ezért a század vége felé megjelentek a dupla ablakok is.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft