Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

Új korszak kezdődött a kulturális örökségvédelem, kulturális örökségi értékeinkkel való gazdálkodás területén. A változás már az átalakulás elindításakor is érzékelhető volt; immár intézményi szinten is kézzel foghatóvá vált azzal, hogy megalakult a Forster  Központ, amely magába olvasztotta a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát.

A Központ küldetése és eszménye szerint választotta névadójaként báró Forster Gyulát (1846-1932), a Magyar Tudományos Akadémia és a főrendiház tagját, aki pályája elején, a XIX. század hetvenes éveiben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban a képzőművészetekre, alapítványokra és műemlékekre vonatkozó ügyek vezetője volt, aki tevékenyen vett részt a műemlékek fenntartásáról szóló 1881-es XXXIX. törvény kidolgozásában. 1887-től a Műemlékek Országos Bizottsága másodelnökeként, majd 1906-tól elnökeként fontos közigazgatási, szervezői és szellemi irányítói szerepe volt sok hazai műemlék megmentésében, helyreállításában.

Forster Gyula szellemiségének méltó utóda kíván lenni a Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, amely jogutódként folytatja az átalakulás nyomán vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonú épített örökség, a kiemelt műemlékek, műemlékegyüttesek, műemléki értékek és régészeti lelőhelyek, berendezések, gyűjtemények fenntartását, fejlesztését, hasznosítását, üzemeltetését. Az örökséggazdálkodás keretén belül tovább viszi valamennyi Európai Uniós projekt megvalósítását. Tevékenységi körébe tartozik a Műtárgyfelügyeleti Iroda országos illetőségű első- és másodfokú hatósági munkája, valamint hazánk világörökséggel kapcsolatos feladatainak, nemzetközi munkájának végrehajtása.

A Forster-központ folytatja a kulturális örökséggel kapcsolatos dokumentumok gyűjtését, feldolgozását, könyv-, terv- és fotótárával szolgáltató tudományos intézményként minden állami- és magánszereplő számára szakmai tudásközpontként kíván megjelenni. Szolgáltatva, és ezzel szolgálva a jelen szellemében az örökségi értékek megőrzését, fenntartható, hosszú távú kezelését, hasznosítását.


Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi
és Vagyongazdálkodási Központt

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft