Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

A projekt

Európai uniós támogatással, az önrésszel együtt összesen 2,4 milliárd forintos beruházással újult meg 2014 tavaszára az edelényi kastély és a környező, mintegy 5,1 hektáros park. A fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében, az Észak-magyarországi Operatív Program kiemelt projektjeként valósult meg.

A beruházás részeként elvégezték a csaknem háromszáz évvel ezelőtt épített edelényi kastély főépületének külső és belső felújítását, a termeiben található művészeti értékek, páratlan rokokó falképek restaurálását, illetve a hosszútávon történő fenntartás és értékmegőrzés érdekében az épület megfelelő turisztikai-kulturális hasznosítását is. Lényeges projektelem volt a barokk kastély környezete sziget-jellegének visszaállítása, valamint a Bódva-folyó túloldalán egy látogatóbarát fogadóépület, illetve 70 személygépkocsi és 8 busz fogadására alkalmas parkolóhely kialakítása is. A fogadóépületet a kastélyszigettel egy újonnan megépült gyalogoshíd köti össze. A környezeti fenntarthatóság jegyében a kastély fűtéséhez földhőt használnak.

A projekt nyomán csaknem 20 új munkahely létesült, s a turisztikai attrakcióhoz kapcsolódó szolgáltatások számos vállalkozásnak adnak majd munkát az ország egyik leginkább hátrányos helyzetű térségében. A kastély látogatottsága az átadást követő ötödik évben – a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vállalása alapján – eléri a 100 ezer főt.

A hosszú ideig üresen álló műemléki épület felújításának célja a kastély turisztikai hasznosítása, amely egyben a Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztését és a térség gazdasági fellendülését is szolgálja.

Az európai uniós fejlesztés legfontosabb részelemei:

1. A kastélyépület múzeumi és látogatóközponti hasznosítása:
- az épület homlokzatának és termeinek felújítása,
- a fal- és mennyezeti festmények restaurálása,
- állandó és időszakos kiállítások elhelyezése,
- a térség információs pontjának telepítése,
- rangos tudományos és művelődési rendezvényhelyszín kialakítása,
- az emeleti festett szobákban levő rokokó életjeleneteket életre keltő, 3D-s film elkészítése.

2. A kastélypark és kastélykertek rekonstrukciója:
- a barokk kor hangulatának visszaidézése,
- programhelyszínek létesítése,
- gyermekjátszótér kialakítása,
- a szigetre jutást elősegítő gyalogos híd megépítése.

3. Kiegészítő szolgáltatások telepítése:
- parkoló, kerékpártároló, pénztár és információs központ, valamint vendéglátó és szolgáltató egységek: kávézó, múzeumi shop kialakítása. 

Az uniós projekt adatai:

Pályázó neve: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Projekt megnevezése: Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ Edelény - A Cserehát és a Galyaság turisztikai fejlesztése az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély vonzerejének fejlesztése révén (ÉMOP 2.1.1/A–2008–0003)
Operatív program: ÉMOP
Pályázat neve: 2.1.1/A Turisztikai attrakciók fejlesztése 
Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
Beruházás helye (helység): Edelény
Megítélt támogatás: 1.853.983.103 Ft
Önrész: 340.016.897 Ft
A beruházás bruttó összege: 2.194.000.000 Ft
Támogatás aránya: 85%

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft