Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

A fejlesztés II. üteme

A Forster Központ a projekt gazdája az Észak-magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai attrakciók és termékek fejlesztése” című, ÉMOP-2.1.1/A-12 kódszámú turisztikai projektnek.

A projekt címe: Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával.

A II. fejlesztési ütem létjogosultságát több tényező is indokolja:
 


A projekt szakmai háttere

Az I. fejlesztési ütemben a kastély megmaradt értékeinek élményszerű bemutatása volt a fő cél, ezért Magyarország legnagyobb összefüggő XVIII. századi rokokó falkép együttesét tettük az attrakció- hierarchia első helyére.

A II. fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a fő hangsúly, amellyel országos és európai hírű vonzerőfejlesztést lehet megvalósítani. Ehhez járul hozzá az „ép környezetben, ép kastély” elv alapján a teljes kastélysziget rehabilitációja. A kiállítási tematika kiválasztásánál fontos volt, hogy az összes kiemelt célcsoport megtalálja a saját érdeklődésének megfelelő témát.

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót. A kastélysziget ilyen módon történő kialakításával a kastély harmonikus egységben lesz közvetlen környezetével, így hazánkban egyedülálló kialakítású műemlék-együttes jön létre. Megeleveníti a fénykor mindennapjait, és betekintést ad a kor életébe, mintát ad, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, ezzel is segítve a tudatos értékválasztást, a szórakoztatva tanítást és a szemléletformálást.

A fejlesztéssel egy olyan történetileg is hiteles turisztikai attrakció kiteljesedése válik lehetővé, mely a látogatók nagyobb mértékű érdeklődésére számít, ezzel is jelentősen hozzájárulva a kastély-együttes látogatottságának legalább 20%-os növeléséhez, a szolgáltatáskínálat bővítéséhez, a tartózkodási idő meghosszabbításához, és összességében a műemlék-együttes fenntarthatóságához. A fejlesztés révén a látogatói igények kielégítése érdekében kiépítésre kerül a szükséges kulturális, logisztikai, szórakoztató és turisztikai infrastruktúra, mely a város és a térség gazdasági növekedését is eredményezi.


A II. ütem elemei:

A projekt elemek kiválasztásánál fő célunk az volt, hogy a látogatók számára olyan egyedi élményt nyújtsunk, amit máshol nem kaphatnak meg, de ezzel párhuzamosan kapjanak meg minden olyan élményt is, amit minden európai hírű látványosságnál ma már elvárhatnak.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft