Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Sajtótájékozató

2015. november 24-én sajtótájékoztatót tartott Bay Judit létesítményfelelős, mivel végéhez közeledik a 900 millió forintos uniós támogatással megvalósuló kiemelt turisztikai beruházás. Ezzel lezárul a kastély fejlesztésének második üteme.

A második fejlesztési ütemben a kastély-gyűjtemény megalapozásán van a hangsúly. A fejlesztés során a teljes Kastélysziget rehabilitációja megvalósul, így a kastély mögötti sportpálya is visszakapja eredeti funkcióját: újra park lesz belőle. A most létrejövő kiállításokon olyan témákat dolgoznak fel, amelyek egyrészt kapcsolódnak a kastély történetéhez, másrészt önállóan is megállják a helyüket.

Az új kiállítások:

• Népszuper: retro kiállítás
Kastélyok esetében megszokottnak számít, hogy a látogatókat az adott kor hangulatának megfelelően berendezett enteriőrök fogadják. Ezért talán különös, sőt bizarr hatással bír, hogy az edelényi kastély új gyűjteménye a szocialista időszak mindennapjait mutatja be. A „Népszuper” egy rádió fantázianeve, de egyben Magyarországon egyedülálló kortörténeti kiállítás címe is, amely közel negyedszázadot tár elénk néhai Barna György műgyűjtő szerteágazó figyelmének megfelelően. Minden tárgynak, dokumentumnak története van, akár egy nagy könyv könyvjelzőjeként is használható bármelyik. A kiállítás az egykori gazdasági épületben kap helyet, azokban a helyiségekben, amelyeket lakásként használtak az ötvenes évektől egészen a nyolcvanas évek közepéig.

• Theatrum orbis terrarum: térkép kiállítás
Az edelényi kastély egykori férfi tulajdonosai a katonáskodás révén építettek karriert és egzisztenciát. A hadjáratok nélkülözhetetlen eszköze volt a térkép. Ez adta az apropóját a XVI-XIX. századi, négy évszázadot átfogó, magyar vonatkozású térképgyűjtemény megvásárlásának és a téma tudományos alaposságú bemutatásának. A gyűjtemény különlegessége, hogy a korabeli térképkészítés eszközei és műszerei is részét képezik, ezért egyedülálló módon nem csupán a térképeket, hanem készítésük menetét is bel lehet mutatni.

• Pannók
XVIII. századi forrásokból tudjuk, hogy kastély fénykorában egy ún. „spalléros palota” is volt az épületben. A kifejezés olyan szobát jelöl, amelynek falát különféle zsánerjeleneteket ábrázoló festett papír- vagy vászonpannókkal díszítettek. A Magyar Nemzeti Galéria Régi Magyar Gyűjteményében őrzött, a rédei Esterházy-kastélyból származó rokokó zsánerjeleneteket ábrázoló pannók a biliárdszobában és annak előterében kapnak helyet. Restaurálásukat követően a nagyközönség először láthatja a különleges műalkotásukat.


A projekt

A II. ütem fejlesztései teszik teljessé az I. ütemben megkezdett turisztikai attrakciót. A kastély a Kastélysziget rehabilitációjával harmonikus egységbe kerül közvetlen környezetével. A beruházás eredményeként egyedülálló műemlékegyüttes jön létre, amely megeleveníti a fénykor mindennapjait, a múlt-jelen párhuzamával rámutat az értékek állandóságára, segíti a tudatos értékválasztást, a szemléletformálást és egyidejűleg szórakoztatva tanít.


Adatok

• Észak-magyarországi Operatív Program „Kiemelt turisztikai attrakciók és termékek fejlesztése” című, ÉMOP-2-1-1/A-12 kódszámú turisztikai pályázat
• Edelényi kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával.
• Projektgazda: Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft