Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Múzeumpedagóigiai zárórendezvényt tartottunk az Edelényi kastélyszigeten

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltató Központ az Új Széchenyi Terv keretében mintegy 20 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert az Edelényi kastélysziget múzeumpedagógiai programjának fejlesztésére. A majd másfél éves program keretében múzeumi órák, tematikus foglalkozások, szakkörök, múzeumi és családi napok keretében dolgozták fel a különböző témákat az általános és középiskolás diákok.
A múzeumpedagógiai foglalkozások kialakításában és lebonyolításában a kastély együttműködött a helyi alap– és középfokú intézményekkel, a Szent Miklós Görögkatolikus Kéttannyelvű Általános Iskolával és a Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolával.
A foglalkozások keretében az iskolák tanulói megismerkedtek a rokokó falképekkel, keletkezésük történetével, a barokk kor életmódjával és gazdálkodásával, az itt élt nemesi családok életútjával és mindennapjaival (L’Huillier, Forgách, Dessewffy, Eszterházy, Coburg), az állami tulajdonlás kalandos funkcióváltásával, az építéstörténet vitatott kérdéseivel és a Holt-Bódva élővilágával egyaránt. A családi napok keretében családok is részt vehettek a különböző programokon. A játékos feladatok keretében megmutathatták mi mindent is tudnak az Edelényi kastélyról, összemérhették tudásukat barátaikkal, szomszédaikkal. A programok során részesévé váltak egy barokk színháznak, vagy éppenséggel belecsöppentek egy barokk öltözködési versenybe.

Múzeumpedagógiai záró rendezvényünket 2014. május 26-án tartottuk, ahol a gyerekek bemutatták mi mindent is tanultak ezeken a foglalkozásokon. A rendezvényen résztvevők megtekinthettek egy barokk színházat, majd gyerekek idegenvezetésével járhatták be a kastélyt.

A foglalkozások nem fejeződnek be az Edelényi kastélyszigeten. Szeretnénk, ha minél szélesebb körben minden gyermek számára elérhetővé válnának programjaink. Bízunk benne, hogy a múzeumpedagógiai szolgáltatások továbbra is a figyelem középpontjában maradnak, hiszen a kreatív tevékenységek, interaktív játékok, szerepjátékok, történelmi kalandozások nagyban hozzájárulnak gyermekek pedagógiai fejlesztéséhez.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft