Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Letették a gyepszőnyeget a kastélyszigeten

A napokban befejeződött a gyepszőnyeg lerakása az Edelényi Kastélyszigeten. Ezáltal máris barátságosabbá vált az amúgy is ápolt és gondozott környezet a kastély körül. Természetesen a további kertészeti munkálatok még mindig folynak – mint például a fák és a gyep gondozása, a föld megtisztítása –, s a szakemberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kastély környezete esztétikusan nézzen ki.

A szép zöld gyepszőnyeget közvetlenül a kastély épülete előtt, valamint a déli udvaron a szökőkút körül helyezték el. A Szilvarózsa Kft. tulajdonosától, Kiss Gábortól bővebb információt kaptunk a munkálatokkal kapcsolatban.

Honnan szállították a gyepszőnyeget az Edelényi Kastélyszigetre, s mennyi időbe telt a lerakása?

A gyepszőnyeget a Pest megyei, Gyál mellett található Felsőpakonyból szállította egy kamion hozzánk. A „pázsit” nem igényelt a szállítás során sem hűtést, vagy fűtést. Feltekerve, göngyölegben kaptuk meg. Lényeges viszont az, hogy a szállítás napján kell föltekerni a szőnyeget, s célszerű minél hamarabb elkezdeni a kiterítést. 3 napig tartott a lerakás, körülbelül 1500 négyzetmétert tettünk le.

Mire kellett ügyelni a leterítés során?

A gyepszőnyeg leterítésénél ügyelni kell, hogy gyorsan kell kigurítani. Eleinte foltokban előfordultak sárgás, beszáradt foltok a szőnyegen, de ez megszokott. A szakszerű és gondos ápolásnak köszönhetően ezeket már sikeresen eltüntettük, s kezdenek ezek a foltok visszazöldülni. A gyepszélvágás és a formai kialakítás is befejeződött.

A leterítést követően milyen munkamenet következik?

Először jól be kell locsolni a gyepet, ami természetesen nálunk meg is történt. Addig igényel sok vizet, amíg be nem gyökeresedik, utána már egyre kevesebbet kell locsolni. Emellett különös figyelmet kell szentelni a rendszeres nyírásra is. Éles fűnyíróval óvatosan kell vágni a füvet, s a legfontosabb, hogy nem szabad rajtahagyni a fűs nyesedéket. A nyesedék által a szőnyeg elfilcesedhet, a levegő hiánya miatt a talaj bemohásodhat. Sor kerül továbbá a tápanyagvisszapótlásra is. Sajnos sok esetben a munkálatoknak ezt a fázisát kihagyják, viszont elengedhetetlennek tartom, hogy a gyepszőnyeg kapjon tápanyagot. Emellett a gyepszellőztetést minden évben el kell végezni.

Mi a gyepszellőztetés és miért fontos?

Ha azt akarjuk, hogy a pázsit ne gyomosodjon, mindig üde és zöld legyen, akkor a fűnyíráson, a rendszeres öntözésen és a tápanyag utánpótláson kívül a gyepszellőztetésre is nagy gondot kell fordítanunk. A szellőztetést egy úgynevezett gyepszellőztető gép végzi, amelyben a „forgó gépecske” először ellevegőtleníti a füvet, majd megtépi, megszaggatja azt. Végül pedig levegőhöz juttatja a gyepet. Ezzel egy időben a gyomot is ritkítja. Közvetlenül a szellőztetés után a fű veszít szépségéből, de szerencsére hamar visszakapja eredeti állapotát.

A szőnyeg körül lévő növényekről mit kell tudnunk?

Ezek a növények is most kaptak „új otthont”, szinte a szőnyeg lerakásával együtt lettek ültetve. Hivatalos nevük a buxus sempervirens, vagy más néven törpe buxusok. Akár fél, sőt egy méter magasra is megnőhetnek, s igazán csak akkor lesznek szépek, ha majd az évek során összeérnek. Nyírott vagy nyíratlan szegélysövénynek a legkedveltebb örökzöld sövénycserje. Kevés gondozást igényelnek, gömb alakúak, jól metszhetőek. Viszonylag lassú növekedésűek, s 3-4 év múlva sem lesznek sokkal nagyobbak, mint jelen pillanatban.

 


 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft