Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Koháry-Coburg-konferencia Füleken

A Füleki Vármúzeum szervezésében rendezték meg szeptemberben a „Koháry és a Coburg család emlékezete Barstól Gömörig” című nemzetközi konferenciát, amelyen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága munkatársai is részt vettek.

Az edelényi kastély 1820-tól a Coburg család tulajdonában volt, s bár életvitelszerűen nem laktak a kastélyban, az a gazdaságfejlesztési tevékenység, amely az ő időszakukhoz köthető, gazdaságtörténetileg és térségfejlesztési szempontból is meghatározó jelentőségű.

A kétnapos konferencia, amelyen szlovák és magyar előadók ritkán vizsgált aspektusokból igyekeztek bemutatni a szereplőket, lehetőséget adott a szakmai együttműködések mélyítésére és új lehetőségek feltérképezésére is. Így megállapodás született a hontszentantali kastéllyal, melynek részeként az edelényi kastély művészettörténésze kutathat a szlovák partner fotótárában.

A témák változatossága mellett – Koháry, mint a törökellenes harcok hőse; felvidéki magyar művészet és tudomány a főúri és az európai kapcsolatok fényében; a füleki vár építése; Koháry vallásos költészete; Szász-Coburg-Koháry Ferdinánd rendjelei és kitüntetései; a Koháry és a Coburg család vállalkozásai – egy tanulmányút is színesítette a programot, amely e korszak jelentős építészeti, műemléki örökségét mutatta be. 

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft