Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Hogy ne csak lássák unokáink, hanem éljenek is meg belőle…

Lakossági fórum
Több mint félszáz résztvevővel rendezett jó hangulatú lakossági fórumot 2010 decemberében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben az önkormányzattal közösen a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG). A képviselőtestületi ülést követően megtartott fórum lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek és az edelényi kastély sorsát a szívükön viselő edelényi polgárok áttekintsék, hol is tartanak a kastély európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztési munkálatai.

A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának célja látogatgatóvá és nyitottá tenni az építészeti és történelmi emlékhelyeket – mondta el fórumon Varga Kálmán, az MNG igazgatója, hozzátéve, hogy a gondnokság kezelésében lévő műemlék épületekben éves szinten már ma is mintegy 150 kulturális rendezvényt tartanak, s e kastélyokat évről évre mintegy 800 ezren keresik fel. Az épített örökség megőrzése, fejlesztése, látogathatóvá tétele érdekében a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága több európai uniós támogatással megvalósuló beruházást is elindított, illetve elindít a közeli jövőben, összességében mintegy 7–8 milliárd forint értékben. Az edelényi kastély és környezete mellett EU-támogatással újul meg a fertődi Eszterházy-kastély, az oroszlány-majki kastély és a dégi kastélypark, az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus pedig a nádasladányi kastély és a sümegi vár rekonstrukciójához nyújt több százmillió forintos támogatást.

Az edelényi beruházás elsődleges célja nem a műemlékvédelem – kezdte beszámolóját a projekt vezetője, Gergely Zsolt. Az MNG műszaki igazgatóhelyettese úgy véli: a fejlesztéssel megújuló kastély lehetőséget teremt arra, hogy az itt élők egyfajta kapaszkodót kapjanak a helyben maradáshoz. A szakember az elmúlt egy év eredményeit összegezve elmondta, hogy három hónapos kényszerszünetet követően, szeptemberben indulhattak újra a L'Huillier-Coburg kastély felújítási munkálatai. A megáradt Bódva patak ugyanis nem csak Edelény házait, de a kastélyszigetet is elöntötte 2010 nyarán, a munkagépek számára lehetetlenné téve a kastély megközelítését. A kastély ideiglenes megközelíthetőségének megteremtését követően a geotermikus fűtéshez szükséges fúrásokkal, a kastélyépület födémfeltöltéseivel, az elektromos gépészeti munkákkal, a kastély északi homlokzatának kőrestaurátori és kőműves munkáival, a homlokzati nyílászárók elhelyezésével, valamint a barokk kori kerítésfal alapjainak feltárásával és újrafalazásával folytatódhattak a kastély rekonstrukciós munkálatai – adott rövid helyzetképet a munkálatok állásáról Gergely Zsolt. A projekt vezetője egyúttal köszönetet mondott az edelényi kastélybarátok körének, ugyanis a tőlük kapott régi fényképek nagyban segítik a restaurátorok munkáját, többek között a kovácsoltvas kapu és erkélyek helyreállításában.

Gergely Zsolt elmondta, hogy míg 2010-ben elsősorban a szerkezet-megerősítéshez és az állagmegóváshoz kapcsolódó munkákat tudták elvégezni, addig jövőre zajlanak majd az igazán látványos munkaszakaszok, köztük az edelényi kastély homlokzatának festése és a belső terek burkolása is.
 
Gergely Zsolt bejelentette, hogy hamarosan visszakapja eredeti, a 18. század utolsó harmadában használt barack, tört fehér és szürke színeit a kastély homlokzata. Minderről a korabeli ábrázolások és a restaurátori munkálatok során feltárt festékrétegek alapján döntöttek a szakértők. Így összhangban azzal a törekvéssel, hogy a kastély a lehető legteljesebb mértékben tükrözze a virágkor, vagyis a 18. század utolsó harmadának állapotát, a homlokzat barackszíne a tagozatokon tört fehérrel, az ablakok szemöldökdíszein pedig szürkével egészül majd ki.

Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás során nem csak az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélyépületét, de a csaknem öthektáros barokk kastélyparkot is felújítják, visszaállítva a kastély környezetének sziget jellegét. Megtörténik a kastély főépületének külső és belső felújítása, valamint a termeiben található, páratlan művészettörténeti értéket képviselő, rokokó freskók restaurálása is. A felújított termek alkalmasak lesznek állandó és időszakos kiállítások, valamint rangos tudományos és kulturális rendezvények – konferenciák, koncertek – megrendezésére is. A fenntarthatóság szempontjait figyelembe véve a felújított kastély fűtését földhő segítségével oldják meg.

Ne csak lássák unokáink, hanem éljenek is meg belőle – hívta fel a figyelmet a beruházás egy fontos szempontjára Gergely Zsolt, hangsúlyozva, hogy az Edelényi kastélysziget fontos kitörési pont lehet az Észak-magyarországi régió egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége számára, 2016-ra ugyanis éves szinten már 100 ezer látogatót várnak Edelényben, a megnyitást, vagyis 2012 tavaszát követően pedig a létesítmény a tervek szerint közvetlenül 20 környékbelinek ad majd munkát, és közvetve, a térség vállalkozóinak megrendelést adva is hozzájárul a térség foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez. Nem véletlen, hogy a város sok tekintetben megosztott lakosságát egyértelmű összefogás jellemzi a kastély fejlesztése kapcsán.

Annak érdekében, hogy a kastély fejlesztésének kedvező hatásaiból minél többen részesülhessenek, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának munkatársai aktív és szoros együttműködést alakítanak ki Edelényben és a környező településeken elsősorban a civil szervezetekkel. De legalább ennyire fontos az együttműködés és a párbeszéd erősítése a munkavállalókkal, a pályakezdőkkel, a vállalkozókkal, és a nyugdíjasokkal, az iskolákkal és az önkormányzatokkal is.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft