Edelényi Kastélysziget
Kezdőlap Kastély Felújítás Szolgáltatások Sajtószoba Galéria

Eredeti helyükön a kovácsoltvas kapuk

Visszakerültek eredeti helyükre a közelmúltban az Edelényi Kastély restaurált kovácsoltvas kapui. A kastélysziget egyik emblematikussá vált látnivalója a bécsi Felső-Belvedere vaskapujának ihletésére készült magas színvonalú kovácsoltvas kapu, tetején a Coburg-címerrel, amely az 1900-as évek elején készült és Mátrai Zoltán kovácsmester munkáját dicséri.

A kastély restaurátori munkálatainak nagyon fontos része a fémrestaurálás: az öntöttvas címer, valamint a kovácsoltvas kapuk és az erkélykorlátok helyre-állítása, amelyeket Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor vezetésével végeztek el a szakemberek. Kiemelt feladat volt a kastély déli homlokzatán található erkélykorlát helyreállítása, amelyhez az Edelényi Kastélybarátok Körének tagjaitól kapott archív fényképek adtak támpontot. Ez a korlát tejesen el volt deformálódva, több díszítő motívum törésével vagy hiányával, ráadásul a korlát két oldalát korábban máshonnan származó korlátelemekkel pótolták ki.

Nagy kihívást jelentett a fémrestaurátoroknak az északi homlokzati öntöttvas címer helyreállítása. A címerpalást tetején lévő koronáról le volt törve négy koronavég, ezt az egyetlen megmaradt alapján rekonstruálták. A címerpajzs egy része is letört az idők folyamán, ezt megmintázták gipszből, majd kiöntették és hozzádolgozták az eredetihez a szakemberek.

A fémrestaurátori munkák talán leglátványosabb része a kovácsoltvas díszkapu helyreállítása, amely során a két oldalsó egységen a korrózió megszüntetése, a deformálódott részek kiegyengetése és a zárak teljes felújítása volt az elsődleges feladat. A középső nagykapu állapota sokkal rosszabb volt, mint az oldalsóké, a kapu függőleges pálcái itt nagyon elgörbültek, ezeket – a zárak cseréjével pár¬huzamosan – egyesével kivették és kiegyengették a szakemberek.

A fémrestaurátorok munkájáról további információk ide kattintva olvashatók.

Látogatói információk

Őszi - téli nyitva tartás: November 1. és  március 31. között keddtől vasárnapig 10.00 és 17.00 óra között. Hétfő: szünnap. A kastély állandó kiállítása csak tárlatvezetéssel, a gyűjteményi kiállítások pedig  egyénileg látogathatók. A tárlatvezetések időpontjai: 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30.  Csoportos bejelenkezés: beata.csore@forsterkozpont.hu   judit.bay@forsterkozpont.hu            Tel: 06-70 902-6856

 

Jegyárak:
Felnőtt: 1 600,- Ft
Kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800,- Ft

Felnőtt csoportos: 1300,- Ft
Családi (2 fő felnőtt + 2 fő 14 éven aluli gyermek): 3 200,- Ft